Home / Lifestyle  / Am vazut „Comunitatea” si incerc sa inteleg

Am vazut „Comunitatea” si incerc sa inteleg

Încerc să văd cel puţin câteva filme la toate festivalurile de film care se deschid la Bucureşti – ba chiar şi prin ţară, dacă am vreme, buget sau acreditare -, iar Festivalul Filmului European cred

Am-vazut-Comunitatea-si-incerc-sa-inteleg-

Încerc să văd cel puţin câteva filme la toate festivalurile de film care se deschid la Bucureşti – ba chiar şi prin ţară, dacă am vreme, buget sau acreditare -, iar Festivalul Filmului European cred că este preferatul meu. Anul acesta se desfăşoară între 5 şi 15 mai la Bucureşti, la Baia Mare, între 13 şi 15 mai, laCluj-Napoca şi Tîrgu Mureş, între 20 şi 22 mai, la Hunedoara şi Timişoara, între 27 şi 29 mai.
THE COMMUNE_Photo by Christian GeisnaesColaboratoarea mea Anca Romanescu de la punk PR m-a invitat la deschiderea festivalului în Bucureşti, când era programată şi vizionarea peliculei „The Commune“ – „Comunitatea“ (distribuit de Independenţa Film), un film inspirat din copilăria regizorului Thomas Vinterberg din anii ’70. După proiecţie, unul dintre actorii din film, Lars Ranthe a urcat pe scenă şi a răspuns întrebărilor din public şi a purtat o discuţie cu jurnalista Iulia Blaga.
Lars Ranthe a spus atunci că „traiul în comunităţi era un lucru foarte uzual în anii ‘70“. Chiar şi azi mai sunt mici grupuri care trăiesc în mod asemănător cu ceea ce se vede în film. „Tatăl meu era un hippie prin anii ’60 şi majoritatea prietenilor săi stăteau aşa. Cu această ocazie, şi eu am experimentat ceea ce a trăit Thomas Vinterberg între şapte şi 19 ani. Era o mulţime de lume, discuţii interesante, copii, câini, muzică… era viaţă, entuziasm. Zilele astea suntem prea grăbiţi să facem bani, să ne luăm o casă mare pe care s-o umplem cu mobilier şi gadget-uri, între care ulterior ne petrecem singurătatea. Am senzația că noi, ca societate, pe undeva am pierdut ceva pe drum“, a explicat Ranthe.

Stillfoto fra filmen Kollektivet af Thomas Vinterberg. Foto: Henrik Petit

Foto: Henrik Petit

Lars Ranthe a dezvăluit că la filmările pentru „The Commune” echipa de actori a trăit şase săptămâni în aceeaşi casă. „Acolo am repetat, acolo am mâncat, acolo am băut… şi a fost ceva băutură… acolo am avut discuţiile uzuale despre film, am improvizat etc.“
La un moment dat, în timpul discuţiilor cu publicul român de la proiecţia de la Cinema Pro, actorul danez a întrebat sala dacă ar fi cineva interesat să trăiască într-o astfel de comunitatea ca cea din film. A fost destul de surprins să afle că răspunsurile au fost în cea mai mare parte negative. Ce-i drept, şi eu eram printre cei care nu au ridicat mâna convinşi că le-ar plăcea acest stil de trai. Când a început filmul, parcă am prevăzut ce va urma – asta fără să însemne că nu mi-a mai stârnit nici o reacţie sau emoţie. Dar de regulă lucrurile pot scăpa uşor de sub control când mai mulţi adulţi se decid că vor să împartă acelaşi acoperiş…
În fine, Lars Ranthe a mai spus că unul din proiectele viitoare ale lui Thomas Vinterberg în care va avea şi el un rol va fi un film destul de provocator: „un elogiu la adresa alcoolului“. Lumea a chicotit în sală, dar aşteptăm cu nerăbdare filmul!

THE COMMUNE_Photo by Henrik PetitDespre film (care rulează acum în cinematografe): „The Commune“ – „Comunitatea“ spune povestea unui cuplu adult din Copenhaga anilor ’70 care, odată mutat într-o casă foarte spaţioasă, decide să o împartă cu alţi prieteni, pentru a trăi împreună ca într-o comunitate. Filmul este portretul unei întregi generaţii de tineri idealişti şi visători care, la un moment dat, se vor confrunta cu cruda realitate.

ruxandra.panghe@gmail.com

Review overview