Home / Lifestyle  / Hai, inapoi la oile noastre!

Hai, inapoi la oile noastre!

Cu premiera pe 26 februarie, Transilvania Film lansează pe ecranele cinematografelor din România Despre oameni şi oi / Rams, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de

RAMS-3-1300x545

Cu premiera pe 26 februarie, Transilvania Film lansează pe ecranele cinematografelor din România Despre oameni şi oi / Rams, o tragi-comedie islandeză despre doi fraţi care nu şi-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a câștigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 şi premiul publicului la TIFF 2015.

Background-ul de film documentar al regizorului islandez îşi spune cuvântul într-o poveste simplă, dar extrem de emoţionantă, născută din încăpăţânarea care îi caracterizează pe fermierii islandezii. Viaţa bărboşilor mucaliţi se desfăşoară previzibil, într-o apropiere simbiotică cu prietenii şi partenerii lor de viaţă – oile. Hakonarson povesteşte că ideea filmului a pornit din propria experienţă cu oamenii din zonele rurale din Islanda. Părinţii lui fuseseră crescuţi la ţară, unde regizorul a lucrat vară de vară până la vârsta de 17 ani, timp în care şi-a format o sensibilitate pentru genul de poveşti, personaje şi limbaj vizual specifice Islandei rurale.

RAMS 1
Sigurður Sigurjónsson şi Theodór Júlíusson, actori celebri în Islanda, îi interpretează pe Gummi şi Kiddi şi criticii îi aplaudă în egală măsură. Amândoi câştigă premiul FIPRESCI pentru cel mai bun actor, la Palm Spring IFF 2016. Faptul că cei doi sunt atât de credibili în rolurile de fermieri de generaţii se datorează perioadei dinaintea filmării, când s-au făcut repetiţii intense cu oile.

Castingul organizat pentru oi a fost o aventură în sine care a necesitat ceva pregătire şi grijă, adaugă regizorul. Cele mai frumoase amintiri le am din perioada de preproducţie, când am ţinut audiţii pentru oi, povesteşte el.

Urmăreşte AICI trailer-ul filmului Despre oameni şi oi:

ruxandra.panghe@gmail.com

Review overview