Home / Lifestyle  / Regizor roman premiat la Cannes 2016

Regizor roman premiat la Cannes 2016

Filmul documentar "Toto şi surorile lui / Toto et ses soeurs", în regia lui Alexander Nanău (cel care a semnat şi documentarul "Lumea văzută de Ion B.", produs de HBO România) doar ce a fost

Regizor-roman-premiat-la-Cannes-2016

Frederick Wiseman_Prix Radio Culture_Cannes 2016 @France CultureFilmul documentar „Toto şi surorile lui / Toto et ses soeurs”, în regia lui Alexander Nanău (cel care a semnat şi documentarul „Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România) doar ce a fost premiat în week-end în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes cu distincţia Prix France Culture Cinéma 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. În cadrul aceleiaşi ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration.

De la colaboratoarea mea Anca Romanescu de la punk PR mai aflu că pentru premiul primit de Alexander Nanău, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenţi care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul „Toto şi surorile lui” din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producţii intrate în selecţie au fost: „Janis Joplin”, de Amy J. Berg, „Une jeunesse allemande”, regizat de Jean-Gabriel Périot, „Je suis le people”, de Anna Rousillon şi „Les Ogres”, regizat de Léa Fehner.

„Toto şi surorile lui” va fi lansat pe DVD în Franţa în data de 17 mai, distribuit de companiile Wide şi JHR.

În plus, cineastul a fost de curând desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo.

Filmul „Toto şi surorile lui”, filmat pe parcursul a 15 luni din vieţile a trei fraţi, a avut premiera în septembrie 2014 la Festivalul de la San Sebastian şi într-un an şi jumătate, documentarul lui Alexander Nanău a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri, a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut şi a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.

Mai aşteptăm veşti bune de la Cannes!

 

ruxandra.panghe@gmail.com

Review overview